Transcendensfiksering

 

Some people can read War and Peace and come away thinking it's a simple adventure story. Others can read the ingredients on a chewing gum wrapper and unlock the secrets of the universe.

LEX LUTHOR

Jeg er (blandt meget andet) blevet kaldt Danmarks mest produktive forfatter. Forfatterskabet er da også givetvis det mest omfattende og vidtfavnende i nyere dansk litteratur.

Mange læser det både for de spændende historier og den generelle erkendelsesteoretiske og kulturhistoriske viden, det formidler. Og så er dem, der læser det som en brugsanvisning i at transcendere.

Det er da også ganske legalt. Transcendensen repræsenterer trods alt den ”rene” erfaring, befriet for skiltemageren konsensus.

Den kan således ses som en forudsætning for livet, men ofte er man tilbøjelig til at overse, at det omvendte også er tilfældet. Transcendens er en højere grad af oplevelse og forståelse, men netop derfor har de også en mere fundamental nysgerrighed som forudsætning – den, der KUN vil transcendere, transcenderer ikke.

Alt andet er som at ville lære matematik uden at gide sætte sig ind i talsystemet. Som altid nytter det dog kun lidet at prædike.

Der er nu engang to slags mennesker. Dem, der er levende interesseret i verden og bag alle dens manifestationer aner en dybere virkelighed.

Og de grå sekterikere, der søger en vej ud af en verden, de ikke forstår. Du kender sikkert typen, der gennembladrer BATHOS for at finde månedens magiske formel og ikke fatter, at den er at finde i historie og litteraturhistorie og film og tegneserier, i den levende interesse for alt det, han har givet døren i synet i from dovenskab.

Som i egen indbildning er et ubestrideligt overmenneske, men som alligevel ingen aner, hvem er, fordi han aldrig har sagt eller gjort noget, der kunne gøre ham på nogen måde memorabel. Et unikum af mandskraft, men som dog af uransagelige årsager ingen yndig ung pige elsker og tilbeder – måske fordi han egentlig slet ikke har noget behov for at elske og blive elsket, men blot for en servicefunktion, der kan assistere HAM på HANS erkendelsesvej.

Hvor gerne siger man ikke til disse børn: Glem foreløbig alt om transcendens. LÆS OG LÆR, KÆMP OG LEV!

Og hvad får man så? Flere sure unger.