Skip to content

Vandrer mod lyset!

For de læsere, der har svært ved at finde rundt i de mange nyopdagede køn, kan det måske være en trøst at erfare, at det ikke er noget nyt fænomen. Progressivitet har altid været forbundet med pseudovidenskab, læren om, hvordan universet burde være indrettet.

I forrige århundrede var det spiritismen. Religionen var nu ikke længere opium for folket, men i den nye version videnskabelig og progressiv, og abolitionister, suffragetter og teatotallers, liberalismens frontkæmpere, ligesom i dag fast besluttede på at frelse the drinking classes og faldne kvinder, blev overbeviste spiritister.

”Medierne” var typisk kvinder. ”Nature has given women so much power that the law has very wisely given them little,” som Samuel Johnson bemærkede.

Især Cora Scott var populær. Hun opfandt ”the trance lecture”.

Foredrag med lukkede øjne er trods alt en hel del lettere at arrangere end svævende tamburiner. Hendes første mand var ”mesmerist” og udstillede hende med en professionalisme, der ville have gjort P. T. Barnum misundelig.

After all, there is a sucker born every minute! Hun besluttede dog senere at begynde for sig selv.

Som alle anstændige medier havde hun spirit guides til at assistere hende, især wise old Indians. Indianernes begrædelige skæbne var ligesom i dag et yndet deklamationstema, uden at det dog fristede nogen af damerne til at emigrere og overlade hverken North eller South Dakota til dakotaerne.

Fremskridtet stod i spiritismens tegn! Idealisme afløste materialisme, og Lincoln afholdt seancer i det Hvide Hus.

Til sidst måtte selv de forhadte eksperter give sig. I 1894 havde Albert A. Michelson udtalt: ”While it is never safe to affirm that the future of Physical Science has no marvels in store even more astonishing than those of the past, it seems probable that most of the grand underlying principles have been firmly established and that further advances are to be sought chiefly in the rigorous application of these principles to all the phenomena which come under our notice.”

Nu var der imidlertid mystiske stråler. Lidt ligesom dem, der senere skulle inspirere buddhistiske kvantemystikere som Bohr.

I en verden, hvor kristendommen havde spillet fallit som garant for de bekendte ”værdier”, må den nye ”videnskabelige” religion have været et frisende alternativ. En fysiker kan være nok så meget fysiker, men når han kommer hjem til konen og skal bede aftenbøn med børnene, har Gud og sjælen, for slet ikke at tale om den ydre verden, en tilbøjelighed til at vende tilbage.

”Rød Tråd om håndleddet, også kendt som et Kabbalah armbånd, beskytter ham/hende der bærer dette armbånd mod ondt øje, negativ energi og onde ånder. Man tro på, at der kommer held og lykke til den der bærer rød snor armbånd.”

55,00 kr. Bedre og billigere!

Black Lives Matter! Vandrer mod lyset!

Published inUncategorized

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *