Skip to content

Spørgsmålet

En umiddelbart overraskende overskrift i Politiken i dag: ”Jeg synes, det var så ulækkert (sic). Jeg vidste ikke, at propagandaen var så effektiv, og at folk kunne blive så hjernevaskede.”

Forklaringen følger dog straks efter: Det er den russiske befolkning, der er udsat for propaganda og hjernevasket. Selvironi og selvkritik, humor og sund fornuft, alt det, der gør os til mennesker, er fra den ene dag til den anden erstattet af en form for sindssyge, hvad der får en til at overveje, om denne menneskelighed ikke i grunden altid har været et postulat.

Ja, der har fandtes mennesker, de på deres egen tid hadede og foragtede, hvis menneskelighed overlever i kalenderbladsform og festtaler. Men ”folket” – Gud fri os for det!

Vi ser tilbage på Tysklands krigsbegejstring med bortcensurering af alle kritiske røster som ”massehysteri”. Men det var naturligvis noget andet.

For mig som for alle tænkende mennesker er dette langt mere skræmmende end en atomkrig med påfølgende udslettelse af menneskeheden. Spørgsmålet, om menneskeheden er på nogen måde bevaringsværdig.

Published inUncategorized

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *