Skip to content

Woke Culture

”Freedom of speech should not mean freedom of consequences.” I wonder if you’d include what happened to Salman Rushdie earlier this year as a consequence of free speech.

What is Woke Culture? Christian civilization has the King James Bible, the Cathedral of Notre Dame, the Ceiling of the Sistine Chapel, Händel’s Messiah.

What art and culture has Woke given rise to? She-Hulk? Meghan Markle’s podcasts?

If you care about social injustice, why obsess over the inequality of different identity groups and ignore class inequalities, surely a much more pervasive source of injustice? I often suspect the reason this doctrine has gained such purchase in private schools and elite universities is so people, who according to a traditionalist left wing perspective are extraordinarily privileged, can claim to be victims of oppression.

TOBY YOUNG

Published inUncategorized

5 Comments

 1. Jakob Jakob

  Er der en særlig grund til at min besked er blevet slettet?

   • Jakob Jakob

    Man kan mene, hvad man vil om kristendommen, men i det mindste har den en social bevidsthed.

    “It is not from your own possessions that you are bestowing aims on the poor, you are but restoring to them what is theirs by right. For what was given to everyone for the use of all, you have taken for your exclusive use. The earth belongs not to the rich, but to everyone. Thus, far from giving lavishly, you are but paying part of your debt.”

 2. Det citat har du da vist fra mig? Ja elsk din næste som dig selv – som det meste af”Jesu” lære skrevet af efter jøden Hillel – blot synd, at de kristne aldrig har praktiseret det.

  I forhold til lutheranerne er katolikkerne godt nok næsten godgørende. Men hvem er ikke det?

 3. Jakob Jakob

  Jeg stødte på citatet i en artikel om Thomas Aquinas’ tanker om tyveri. Han argumenterer for, at det ikke er en synd at stjæle fra de rige, hvis man selv lider nød. Jeg var ikke klar over, at du havde brugt citatet i en af dine bøger. Men du har selvfølgelig ret; jeg burde have skrevet, at kristendommen HAVDE, en gang for længe siden, en social bevidsthed. Jeg har aldrig hørt om Hillel – men så har jeg da noget at lave i aften!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *